25 λόγοι για οικολογικές Τσάντες

25 λόγοι για οικολογικές Τσάντες

 

 

 1.     Μια πλαστική σακούλα μπορεί να χρειαστεί 15 - 1000 χρόνια για να αποσυντεθεί. Σε ένα χώρο υγειονομικής ταφής όπου τα απορρίμματα είναι συμπιεσμένα και στερούνται οξυγόνο, είναι ακόμα πιο δύσκολο να βιοδασπαστεί η πλαστική σακούλα, ακόμα και η χάρτινη. 

 2.     Οι πλαστικές σακούλες δεν βιοδιασπούνται, αντίθετα γίνονται πολύ μικρά κομμάτα, δηλαδή πολυμερή τοξικά σωματίδια. Αυτό συμβαίνει κυρίως στον ωκεανό.
 3.     Το κόστος για την ανακύκλωση πλαστικών σακουλών είναι μεγαλύτερο από την αξία τους, έτσι ώστε οι εταιρείες ανακύκλωσης δεν αναλαμβάνουν την ανακύκλωσή τους,  με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες απλά να πετιούνται με τα υπόλοιπα απορρίμματα.
 4.     Σύμφωνα με την Wall Street Journal, μόνο το 1% των πλαστικών σακούλων ανακυκλώνονται σε όλο τον κόσμο. Οι υπόλοιπες αφήνονται να ζουν επ 'αόριστον σε χώρους υγειονομικής ταφής
 5.     Μόνο στις  Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούνται περίπου 100 δισεκατομμύρια καινουργιες πλαστικές σακούλες ανά έτος - ο μέσος άνθρωπος χρεισιμοποιεί μεταξύ 350 και 500 ετησίως.
 6.     Χάρη στο μικρό βάρος τους, οι πλαστικές τσάντες είναι πιθανότερο να πετάξουν μακριά από τους χώρους υγειονομικής ταφής, και να βρεθούν σε δέντρα, αποχέτευση ομβρίων, παραλίες, και στον ωκεανό.
 7.     Μόνο σε δημόσιες υπηρεσίες στην Καλιφόρνια ξοδεύονται πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά σακουλών για τα απορρίμματα ανά έτος.
 8.     Οι πλαστικές σακούλες αποτελούν πάνω από το 10% των ξεβρασμένων απορριμμάτων που  ρυπαίνουν τις ακτές.
 9.     Σύμφωνα με τη βρετανική έρευνα της Ανταρκτικής, οι πεταμένες πλαστικές σακούλες έχουν βρεθεί ως τον μακρινό Βορρά, στον Αρκτικό Κύκλο και ως τον μακρινό νότο, στα Νησιά Φώκλαντ.
 10. Υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύριο πουλιά και εκατό χιλιάδες χελώνες και άλλα θαλάσσια ζώα πεθαίνουν από την πείνα κάθε χρόνο, έπειτα από την κατάποση πλαστικών σακούλων που μπλοκάρει το πεπτικό τους σύστημα.
 11. Οι πλαστικές σακούλες κατασκευάζονται από έντεκα πετρελαιοειδή προϊόντα και προϊόντα φυσικού αερίου, χρησιμοποιούν μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βοηθώντας τελικά στην αύξηση των τιμών των καυσίμων.
 12. Χρειάζετε 12 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου για την παραγωγή της ποσότητας των πλαστικών σακουλών που χρησιμοποιεί η ΗΠΑ ετησίως.
 13. Νομίζετε ότι με τις χάρτινες σακούλες είναι καλύτερα; Οι Ηνωμένες Πολιτείες κόβει 14 εκατομμύρια δέντρα το χρόνο απλά για να καλύψει τη ζήτηση για χαρτινες τσάντες για ψώνια.
 14. Για την παραγωγή μιας χάρτινης σακούλας, απαιτείται 13% περισσότερη ενέργεια από το να παράγθούν δύο πλαστικές σακούλες.
 15. Η παραγωγή της χάρτινης σακούλας με χημική επεξεργασία σε υψηλές θερμοκρασίες, απελευθερώνει πολλές τοξίνες ουσίες στην ατμόσφαιρα όπως και η παραγωγή της πλαστικής σακούλας.
 16. Οι χάρτινες τσάντες ζυγίζουν σχεδόν δέκα φορές περισότερο από τις πλαστικές και απαιτώνται περισσότερα καύσιμα για να φτάσουν στα καταστήματα.
 17. Παρά τον υψηλό συντελεστή ανακύκλωσης τους, η έρευνα δείχνει ότι μόνο το 20% των χάρτινων σακούλων καταλήγουν να ανακυκλώνται ενώ το υπόλοιπο 80% μοιράζονται την ίδια μοίρα με τις πλαστικές σακούλες.
 18. Στις χωματερές, οι χάρτινες σακούλες παράγουν πάνω από το διπλάσιο σε  ατμοσφαιρικά απόβλητα όπως και η πλαστική σακούλα, καθιστώντας τους, στην καλύτερη περίπτωση, αμφισβητήσιμη ως καλυτερη επιλογή για το περιβάλλον.
 19. Η Ιρλανδία, η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έχει επιβάλει φόρο στις πλαστικές σακούλες, έχει μειώσει την κατανάλωση τους κατά 90% από το 2002, η συνολική μείωση της πλαστικής σακούλας φτάνει τα 1,08 δισεκατομμύρια.
 20. Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, πάνω από δώδεκα χώρες έχουν απαγορεύσει ή έχουν φορολογήσει την χρήση πλαστικής σακούλας.
 21. Οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες έρχονται σε όλα τα είδη των έξυπνων και μοντέρνων σχημάτων και εκτυπώσεων, κάνοντας τα ψώνια σας λίγο λιγότερο ρουτίνα και λίγο πιο διασκεδαστικά.
 22. Μερικά καταστήματα προσφέρουν ακόμη και έκπτωση για τους πελάτες που φέρνουν τις δικές τους σακούλες.
 23. Στην Νέας Υόρκη, μια σακούλα λιγότερη ανά άτομο θα μειώσει τα απόβλητα κατά δυόμιση χιλιάδες τόνους  και να μειώσει κατά 250.000 δολάρια το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων.
 24. Η μέση επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα έχει διάρκεια ζωής πάνω από επτακόσιες πλαστικές σακούλες.
 25. Κατά τη διάρκεια μιας ζωής, η χρήση των επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών από ένα μόνο άτομο θα εξοικονομήσει πάνω από 22.000 πλαστικές σακούλες. Δεν είναι ακόμα καλύτερο κίνητρο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a reply